УРЯД ЗМЕНШИВ ФІНАНСОВЕ НАВАНТАЖЕННЯ НА НИЗКУ КАТЕГОРІЙ ПОЗИЧАЛЬНИКІВ ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛА

Кабінет Міністрів України за ініціативи Міністерства розвитку громад і територій України ухвалив рішення, які зменшать фінансове навантаження на громадян – учасників програм Держмолодьжитла.

Зміни стосуються громадян:

* які тимчасово втратили платоспроможність;

*  житло яких (придбане за кошти кредиту) зруйноване чи пошкоджене внаслідок дій агресора;

* житло яких розташоване на тимчасово окупованій території або в районі проведення воєнних (бойових) дій.

Зокрема, 8 жовтня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову від 08.10.2022 № 1132 "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо питань пільгового кредитування будівництва (реконструкції) і придбання житла", якою внесені зміни до трьох порядків кредитування. Це дало змогу врегулювати питання сплати по кредитах для громадян, які отримали кредити відповідно до постанов КМУ:

- від 29 травня 2001 р. №584;

- від 14 травня 2008 р. №453;

- від 11 травня 2011 р. №488.

Зміни стосуються науковців, педагогів, молодих сімей, внутрішньо переміщених осіб, учасників бойових дій та інших категорій.

12 жовтня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову від 12.10.2022 № 1153 "Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання пільгового довгострокового державного кредиту внутрішньо переміщеним особам, учасникам проведення антитерористичної операції (АТО) та/або учасникам проведення операції Об’єднаних сил (ООС) на придбання житла", якою врегулював питання оплати по житлових кредитах для позичальників Держмолодьжитла з числа внутрішньо переміщених осіб, учасників проведення антитерористичної операції (АТО) та/або учасників проведення операції Об’єднаних сил (ООС), які свого часу придбали житло за рахунок кредитних коштів. Ідеться про громадян, які отримали кредит на підставі постанови КМУ № 980 від 27 листопада 2019 року.

«Прийнято надважливе рішення для тих людей, які внаслідок війни втратили не лише домівки, а й фінансові можливості для проживання. Передбачено відстрочення погашення пільгових довготермінових кредитів або реструктуризацію боргу», — зазначив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Внесення змін зумовлене запровадженням воєнного стану в Україні і необхідністю зменшення фінансового навантаження на позичальників.

Передбачено такі можливості для перелічених вище категорій позичальників Держмолодьжитла:

* надання кредитних канікул (відтермінування платежів за кредитом) для громадян, житло яких знищене (пошкоджене) внаслідок бойових дій, або знаходиться в районі проведення бойових дій, або розташоване на території тимчасово окупованих територіальних громад.

Такі громадяни матимуть змогу звільнятися від сплати платежу з погашення кредиту і сплати відсотків за користування ним до моменту отримання громадянином компенсації за знищене житло (якщо підставою для встановлення кредитних канікул є знищення майна) або строком до одного року з можливістю пролонгації такого строку (якщо підставою для встановлення кредитних канікул є пошкодження майна), або до моменту виключення територіальної громади, в якій розташоване житло, з переліку територіальних громад, розташованих в районі проведення воєнних (бойових) дій або тих, які перебувають в тимчасовій окупації (якщо підставою для встановлення кредитних канікул є факт розташування житла на тимчасово окупованій території або на території проведення бойових дій);

* реструктуризація заборгованості за кредитом, яка виникла у зв’язку із тимчасовою втратою платоспроможності громадянина.

Якщо внаслідок вторгнення російської федерації в Україну позичальники залишилися без роботи і їхній фінансовий стан суттєво погіршився, Держмолодьжитло зможе здійснювати реструктуризацію заборгованості за наданим установою кредитом до відновлення втраченої платоспроможності позичальника.