Національний банк України підвищив облікову ставку до 7,5%

Національний банк зважив на інфляційний стрибок останніх місяців, коли в березні річна інфляція сягнула 8,5%, і підняв облікову ставку одразу на 1 відсотковий пункт.

З 16 квітня облікова ставка НБУ збільшується з 6,5% до 7,5%.

Про це зазначено в релізі НБУ.

«Правління Національного банку ухвалило рішення підвищити облікову ставку на 1 в.п. до 7,5% річних. Цей крок сприятиме поступовому сповільненню інфляції в другому півріччі 2021 року та повернення її до нашої цілі 5% уже в першій половині 2022 року», – зазначив голова Національного банку Кирило Шевченко.

НБУ помітив суттєве зростання споживчих цін. «У I кварталі інфляція очікувано вийшла за межі цільового діапазону 5% ± 1 в. п., але відхилилася від нього суттєвіше, ніж передбачалося прогнозом, зокрема у березні зростання споживчих цін у річному вимірі прискорилося до 8,5%», – заявив Кирило Шевченко.

За підсумками березня зростання споживчих цін у річному вимірі прискорилося до 8,5%, а базова інфляція – до 5,9%. Динаміка показників перевищила прогноз Національного банку України.

Він пояснив це тимчасовими чинниками: зростанням світових цін на продукти харчування та енергоносії, пожвавлення світової економіки, ефекти від гірших минулорічних врожаїв.

Нагадаємо, що 21 січня НБУ ухвалив рішення залишити облікову ставку без змін на рівні 6% річних, оскільки у 2020 році інфляція прискорилася до 5% і досягла центральної точки цільового діапазону.

Національний банк з 4 березня підвищив облікову ставку до 6,5% для повернення інфляції у цільовий діапазон 5%±1 в.п. На той момент були відомі лише дані за інфляцію січня, яка сягнула 6,1% р/р.

Однак на цьому рівні вона не зупинилася і досягла у березні 8,5%.

«У результаті за підсумками року інфляція знизиться до 8% і повернеться до цілі 5% у першій половині наступного року, де триматиметься і надалі», – сказав голова НБУ Кирило Шевченко.

 Держмолодьжитло нагадує: розмір облікової ставки Національного банку України визначає розмір відсоткової ставки за довгостроковим пільговим кредитом для будівництва (реконструкції) та придбання житла молодим сім'ям та одиноким молодим громадянам за рахунок власних коштів (статутного капіталу) Держмолодьжитла.

 Ставка за зазначеним кредитом дорівнює обліковій ставці Національного банку України, яка діє на момент ухвалення рішення про надання кредиту.