ВІДБУВСЯ ПЕРШИЙ ПІД ЧАС ВІЙНИ ВІДБІР ЗА ІПОТЕЧНОЮ ПРОГРАМОЮ ДЛЯ ВПО

4 серпня 2022 року в Держмолодьжитлі з прямою трансляцією на YouTube-каналі Фонду відбувся дев’ятий етап відбору отримувачів пільгового іпотечного кредиту за програмою «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб». За його результатами ще 300 родин (ознайомитись із переліком переможців можна тут) зможуть отримати кредит на придбання житла під 3% річних.

Це перший етап відбору під час дії запровадженого указом Президента України воєнного стану. Попередній відбір за програмою відбувся напередодні початку активної фази воєнних дій в Україні, 15 лютого 2022 р.

За результатами попередніх етапів відбору внутрішньо перемішені особи наразі отримали 333 кредити на придбання житла. Ще низку кредитів опрацьовують фахівці Держмолодьжитла.

Відбір здійснено методом випадкової вибірки за допомогою генератора випадкових чисел із застосуванням програмного забезпечення (сервіс RandomPicker.com), запропонованого Імплементаційним консультантом IPC GmbH, погодженого Кредитною установою для відбудови KfW і такого, що відповідає вимогам законодавства щодо захисту персональних даних.

Участь у відборі взяли заступниця міністра розвитку громад і територій України, голова Наглядової ради Держмолодьжитла Наталія Козловська, представники Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, голова правління Державного фонду Сергій Комнатний і представники Імплементаційного консультанта.

У вступному слові Наталія Козловська наголосила на підтримці з боку Мінрегіону в реалізації проєкту, спрямованого на вирішення житлового питання ВПО. «Кількість внутрішньо переміщених осіб в Україні все ще зростає, - зазначила заступниця міністра. - Сподіваємося, цей проєкт скоротить шлях людей, які зазнали лих війни, до власного даху над головами». Н. Козловська зазначила, що програма «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» реалізується прозоро і якісно.

«Проєкт «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» - єдина на сьогодні в нашій державі програмою, спрямована на пошук сталих рішень у вирішенні житлового питання ВПО, - наголосив Сергій Комнатний, - Це іпотечна програма з найбільш вигідними для людей умовами». Очільник Фонду також нагадав, що у відповідь на побажання громадян недавно було змінено низку процесів реалізації програми. Це спростить умови програми для людей.

Не пізніше наступного робочого дня після відбору регіональні управління Держмолодьжитла повідомлять осіб, які отримали змогу взяти кредит на житло, про необхідність подання визначених Порядком документів. Перелік таких осіб опубліковано на офіційному вебсайті Держмолодьжитла і сайтах його регіональних управлінь.

Нагадаємо, проєкт «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» реалізують Держмолодьжитло і Мінреінтеґрації відповідно до Порядку, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №451 від 28.04.2021 р. Проєкт фінансується за рахунок коштів ґранту Уряду Німеччини в сумі 25,5 млн євро, наданих через Кредитну установу для відбудови KfW. Зареєструватися для участі у програмі ВПО можуть через портал державних послуг ДІЯ або в регіональних управліннях Держмолодьжитла.

Кредити внутрішньо переміщеним особам надаються на термін до 20 років під 3% річних, виходячи з нормативної площі житла (21 кв. м загальної площі на особу і додатково 10,5 кв. м на сім’ю).

Об’єктами кредитування можуть бути квартира у багатоквартирному житловому будинку чи одноквартирний житловий будинок, прийняті в експлуатацію не більше 50 років тому чи реконструйовані не пізніше 25 років тому.