Відбувся ІІІ етап відбору за програмою житлового кредитування для ВПО: визначено ще 300 учасників програми

22 жовтня 2021 року у центральному офісі Держмолодьжитла відбувся третій етап відбору громадян – отримувачів пільгового житлового кредиту із числа внутрішньо переміщених осіб, що зареєструвалися для участі у Проєкті «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб».

Проєкт «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» реалізується в межах Угоди про фінансове співробітництво між Кабінетом Міністрів України і Урядом Федеративної Республіки Німеччина. Для його фінансування Уряд Німеччини через Банк KfW надав грант у розмірі 25,5 млн євро.

Реалізацію Проєкту здійснюють Держмолодьжитло і Мінреінтеграції відповідно до затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 квітня 2021 року №451 Порядку пільгового іпотечного кредитування ВПО за рахунок коштів гранту, наданих Кредитною установою для відбудови (KfW). Через портал Дія (Мінцифри) здійснюється реєстрація громадян для участі в програмі, що реалізовано за участю проєкту ПРООН DiiaSupport, який впроваджується за підтримки Швеції.

Для забезпечення контролю і прозорості процедура відбору здійснювалася за участю представників Мінреінтеграції, Імплементаційного консультанта (компанії (IPC GmbH) і Держмолодьжитла. З вітальними словами до учасників відбору звернулися заступниця міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Інна Голованчук, представник IPC GmbH Стівен Орлескі та голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний.

 

 

300 осіб із числа зареєстрованих кандидатів – майбутніх отримувачів житлового кредиту на пільгових умовах – було визначено за допомогою генератора випадкових чисел. Для цього використано програмне забезпечення (сервіс RandomPicker.com), що відповідає вимогам європейського законодавства щодо захисту персональних даних, запропоноване Імплементаційним консультантом і погоджене KfW.

Трансляція відбору відбувалася в режимі реального часу на YouTube-каналі Держмолодьжитла і доступна за посиланням: https://youtu.be/bsZX2U4qM1w

ПЕРЕЛІК ПЕРЕМОЖЦІВ ВІДБОРУ опубліковано на офіційному веб-сайті Держмолодьжитла і сайтах його регіональних управлінь: 

https://www.molod-kredit.gov.ua/images/DOCUMENTS/ZhYTLOVI-PROHRAMY/VPO-KFW/Perelik_peremozhtsiv_vidboru_3_vid_22-10-2021.pdf?fbclid=IwAR1m5JgStiNj1o9rb70AK9yp9aFxY5tv7r9IeHzR3Lr7f

Не пізніше наступного робочого дня регіональні управління Держмолодьжитла повідомлять переможців про необхідність подання визначених документів.

Прийом заяв для включення до реєстру буде відновлено з 23.10.2021.

***

Нагадаємо, за результатами другого етапу відбору (відбувся 31 серпня 2021 р.) було визначено 150 громадян, які отримали право на пільгове кредитування. Після опрацювання наданих громадянами документів видано 53 іпотечні кредити на загальну суму 60 млн 674 тис. грн. Відмовилися від участі в програмі згідно з поданими заявами 18 громадян, не з’явилися до регіональних управлінь Фонду 79 громадян.

24 кредити видано у Києві і Київській області, 9 – у Харківській області, по 3 – у Дніпропетровській, Одеській і Полтавській областях, 2 – у Донецькій і Львівській областях, решту кредитів видано в інших регіонах.

За результатами першого етапу відбору (відбувся 21 липня 2021 р.) видано 66 житлових кредитів ВПО на загальну суму 74 млн 343 тис. грн.

За умовами Проєкту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» кредити ВПО надаються на термін до 20 років під 3% річних, виходячи з нормативної площі житла (21 кв. м загальної площі на особу і додатково 10,5 кв. м на сім’ю).

Об’єктами кредитування можуть бути квартира у багатоквартирному житловому будинку чи одноквартирний житловий будинок, прийняті в експлуатацію не більш 35 років тому чи реконструйовані не більше 25 років тому.

Інформація про способи подання заяви – за посиланням:

https://www.molod-kredit.gov.ua/zhytlovi-prohramy/kredyt-dlia-vpo-kfw/yak-podaty-zaiavu

Засновником Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву є Кабінет Міністрів України. Уповноваженим органом управління Фонду є Міністерство розвитку громад та територій України.