«РІВНЕНЩИНА – ДРУЖНЯ ТЕРИТОРІЯ ДЛЯ ВПО»

 

DSC0781719 липня 2018 року в Рівненській обласній державній адміністрації відбулася панельна дискусія «Рівненщина – дружня територія для внутрішньо переміщених осіб» щодо підведення підсумків проведення громадської експертизи стосовно виконання органами виконавчої влади в Рівненській області постанови Кабінету Міністрів України №1094 від 16 грудня 2015 року «Про затвердження Комплексної державної програми щодо підтримки, соціальної адаптації та реінтеграції громадян України, які переселилися з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції в інші регіони України, на період до 2017 року.».

Ініціатором проведення вищезазначеної громадської експертизи в Рівненській області виступила громадська організація «Всеукраїнське об’єднання вимушено переміщених осіб «Україна – моя сім'я» (м. Рівне).

Участь в панельній дискусії взяли представники Департаменту соціального захисту населення Рівненської ОДА, Головного управління ДСНС України в Рівненській області, члени громадської ради при Рівненській ОДА, керівництво виконавчої влади Рівненської області, міста Рівне та Рівненського району, керівники структурних підрозділів Рівненської ОДА, директор Рівненського регіонального управління Держмолодьжитла та представники ЗМІ.

Спікером заходу виступила голова громадської організації «Союз переселенців «Мир на долоні» (м. Житомир), член Альянсу організацій пересенців в Україні - Ірина Гладка.

В.о. голови правління «ВО ВПО «Україна – моя сім'я» Генадій Нікіша оголосив результати проведеної роботи та підкреслив, що «громадська експертиза відбулася доволі успішно і пропозиції вже на розгляді в органах виконавчої влади».

 

DSC07828

            DSC07833

            

Заступник голови Рівненської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко, яка також є членом української делегації в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи та віце-президентом політичної групи консерваторів та реформаторів Конгресу Ради Європи наголосила, що «В Україні близько 1,5 мільйони внутрішньо переміщених людей. І питання стоїть дуже гостро – адже люди в результаті дій країни-агресора стають біженцями на своїй же землі. Їх потрібно підтримувати, допомагати різними можливими способами, в тому числі і психологічно та фінансово. На чергових сесіях Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи продовжую клопотати перед Конгресом про  підтримку внутрішньо переміщених громадян України, переселенців з Криму та окупованих територій Донбасу. ».

 

Директор Рівненського регіонального управління Василь Шевчук звернув увагу учасників дискусії на те, що «Внутрішньо переміщені особи потребують уваги, допомоги та підтримки зі сторони органів державної влади. Молодь країни, зокрема і внутрішньо переміщені особи, в пошуках кращого життя виїжджають за кордон. Розробка на місцевому рівні регіональної/місцевої програми забезпечення житлом має на меті допомогти отримати омріяні квадратні метри внутрішньо переміщеним особам. Держмолодьжитлу, як реалізатору державних програм, в тому числі і програми «Доступне житло» необхідне належне фінансування з державного та місцевих бюджетів.»

DSC07831

 

В процесі обговорення учасниками дискусії були порушені наступні питання: фінансування програми Доступне житло, право голосування ВПО на місцевих виборах; залучення переселенців до спільних обговорень щодо питань ВПО; подовження Комплексної програми адаптації та інтеграції громадян зі Сходу країни; перспективи участі ВПО у розвитку місцевих громад Рівненщини та співпраця з органами влади задля вирішення нагальних питань ВПО.

За результатами панельної дискусії експерти обмінялися думками щодо ефективності таких державних та місцевих програм сприяння гармонійному входженню внутрішньо переміщених осіб до приймаючих громад. Обговорено нові можливі підходи до забезпечення їх соціальної, медичної, психологічної та матеріальної підтримки; допомоги у створенні переселенцям належних умов життя, дотримання прав та реалізації потенціалу в нових умовах.

DSC07837       DSC07842