ПІДПИСАНО МЕМОРАНДУМ З ДАНСЬКОЮ РАДОЮ

17.12.2018, голова правління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Сергій Комнатний та директор представництва Данської ради з питань біженців в Україні (ДРБ) Кріста Зонголовіч, підписали Меморандум про партнерство та співробітництво між Держмолодьжитлом і Представництвом Данської Ради в нашій державі.

На робочій зустрічі були присутні перший заступник голови правління Фонду Іван Парух, заступник голови правління Фонду Ельвіра Левченко та провідні фахівці Данської Ради.

Співробітництво сторін буде спрямоване на планування, розробку і реалізацію концептуальних пропозицій і проектів щодо створення механізмів забезпечення житлом внутрішньо-переміщених осіб і людей, що постраждали внаслідок війни на сході нашої держави.

Під час підписання зазначалося, що проведення спільних заходів і реалізація міжнародних проектів сприятимуть виконанню завдань, які стоять перед Фондом і Данською Радою. Насамперед, це захист законних прав та свобод внутрішньо-переміщених осіб і людей, що постраждали внаслідок війни на сході нашої держави.

«Відтепер, Данська Рада знайшла нового партнера в Україні для реалізації спільних програм», - зазначила пані Зонголовіч, під час підписання Меморандуму.

Зі свого боку, Сергій Комнатний наголосив: «Сьогодні більшість держав вирішують житлове питання переміщених осіб, спираючись на співпрацю з міжнародними партнерами. Така практика, безумовно була б корисною і для України».

Представникам Данської Ради були представлені проектні пропозиції, розроблені фахівцями Держмолодьжитла. Ці пропозиції засновані на передбаченій Статутом Фонду можливості залучення позабюджетних джерел для фінансування житлових програм. Зокрема, мова йшла про наступні проекти:

- КОНЦЕПЦІЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЕКТУ «Забезпечення житлом найбільш незахищених верств населення шляхом надання їм підтримки за рахунок залучених грантових ресурсів»,

- КОНЦЕПЦІЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЕКТУ «Забезпечення житлом найбільш незахищених верств населення шляхом надання їм пільгового кредиту за рахунок та з залученням грантових ресурсів»,

- КОНЦЕПЦІЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЕКТУ «Будівництво житла для внутрішньо переміщених осіб – членів кооперативу «Садівниче Товариство «МАЛІ ДУБЛЯНИ».

Інформуючи нових міжнародних партнерів про основні положення пропозицій, Сергій Комнатний зазначив, що Фонд відкритий для всіх, хто бажає залучитися до обговорення і реалізації проектів, спрямованих на забезпечення громадян України достатнім, достойним і доступним житлом.

Довідка. Данська Рада у справах біженців (до складу якої входить також Данська група з розмінування) — неурядова гуманітарна організація, заснована 1956 р. у відповідь на європейську міграційну кризу, спричинену вторгненням СРСР до Угорщини. Сьогодні Рада працює в більш ніж 30 країнах, бере активну участь у масштабних гуманітарних проектах по всьому світу. Через операції з конвоювання ДРБ відповідала за постачання половини міжнародної гуманітарної допомоги в Боснію і Герцеговину під час війни за незалежність у колишній Югославії в 1990-ті рр. ДРБ є однією з основних гуманітарних організацій, які діють у Сирії та сусідніх країнах.

Роботу в Україні Данська рада у справах біженців вела у 1998-2000 і 2007-2013 рр., коли головними напрямками її діяльності були повернення депортованих кримських татар із Середньої Азії до Криму і поліпшення роботи влади і громадянського суспільства з дітьми-біженцями. Після початку військової агресії Росії проти України Рада відновила діяльність в Україні, цього разу для допомоги в подоланні гуманітарної кризи.

Місія ДРБ-ДГР в Україні – сприяти захисту і сталому вирішенню проблем переміщених осіб на засадах гуманітарних принципів і прав людини. Організація працює на підконтрольній уряду України території. Одночасно разом з іншими гуманітарними організаціями працює над отриманням доступу до мешканців частин Донецької і Луганської областей, які наразі непідконтрольні українському уряду. Сьогодні організація представлена у Києві, Дніпрі, Маріуполі, Слов'янську і Сєвєродонецьку.