ЕКОЛОГІЧНА І СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛА: КРОК ДО МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ

Розв’язана російським агресором війна проти України водночас із руйнуваннями і ризиками для життів громадян несе значну загрозу довкіллю. Відтак екологічна і соціальна відповідальність є важливою складовою майбутнього добробуту українців.

Упровадження передових практик екологічного і соціального менеджменту більшість міжнародних партнерів сьогодні визначають передумовою до співпраці.

Працюючи в контексті міжнародних практик,

демонструючи розуміння сучасних екологічних і соціальних викликів,

у співпраці з міжнародними консультантами

 правління Держмолодьжитла 8 серпня 2022 року затвердило Екологічну і соціальну політику Фонду.

Визначено принципи і цілі установи щодо відповідального кредитування в контексті екологічних і соціальних («E&С») питань, екологічні і соціальні зобов’язання і вектор розвитку Фонду.

«Зроблено важливий крок до створення стійкої системи екологічного і соціального менеджменту Держмолодьжитла», - зазначила Олена Жмур, представниця Імплементаційного консультанта Держмолодьжитла, компанії IPC – Internationale Projekt Consult GmbH (Німеччина).

 Документ встановив стандарти управління впливами діяльності Фонду на довкілля, суспільство, здоров’я і безпеку. Сформульовано основні підходи Держмолодьжитла до:

1) запровадження екологічних, соціальних, кліматичних заходів відповідно до вимог законодавства України і міжнародних практик при плануванні і реалізації статутних цілей;

2) підвищення прозорості, передбачуваності і підзвітності в ухваленні рішень щодо управління екологічними і соціальними ризиками з урахуванням проблем зміни клімату.

Фонд як державна спеціалізована фінансова установа декларує прихильність принципам сталого розвитку, бере на себе зобов’язання впроваджувати і підтримувати системи управління ризиками у сфері екології, охорони здоров’я.

Зокрема, Держмолодьжитло утримуватиметься від кредитування клієнтів, діяльність яких може створити репутаційну чи етичну проблему для Фонду, а також від участі в такій діяльності самостійно.

Установа вдосконалюватиме управління у напрямках екології і безпеки, працюватиме над застосовуванням кращих міжнародних практик.

Надалі заплановано розробити і затвердити процедури щодо екології і безпеки, які будуть впроваджені в роботу установи

Фонд заявляє про готовність вдосконалювати технологічні процеси для підвищення добробуту українців сьогодні і створення сталих можливостей для майбутніх поколінь. Впровадження визнаних світом підходів у межах глобального процесу забезпечення сталого розвитку триватиме.