ДО МРІЇ МАЛЕНЬКИМИ КРОКАМИ: ЯК МОЛОДИМ СІМ'ЯМ ВИГІДНО ОТРИМАТИ ВЛАСНЕ ЖИТЛО У РІВНОМУ

 

 kvartira v До мрії маленькими кроками і впродовж тридцяти років.У молоді Рівненщини з'явилася чудова можливість нарешті отримати омріяне житло. Оскільки це молодіжна програма, то існують обмеження по віку - він у чоловіка та дружини має становити до 36 років.

«Охочі повинні потребувати покращення житлових умов, стояти на квартобліку та бути платоспроможними - мати змогу внести перший внесок та достатній офіційний дохід аби могти сплачувати кредит.» - розповідає юрисконсульт Рівненського регіонального управління Держмолодьжитла  Тетяна Гусак.

Термін надання кредиту - до 30 років, а перший мінімальний внесок - від 10%.

Повністю погасити кредит необхідно до виходу на пенсію. Так, якщо вам понад 30 років, то до 60 років ви повинні погасити сплату. 

Окрім того, існує поняття нормативної площі - 21 кв.м. на людину, плюс 10,5 кв.м на сім'ю, та нормативної вартості - фонд маємо право надати 90% вартості квартири. Якщо клієнт забажає отримати житло площею більшою за вказані норми, то він може покрити різницю за рахунок власних внесків. 

Наприклад, якщо ви бажаєте взяти квартиру на 100 кв.м. по цій програмі, то вам надається кредит на 52 кв.м., а решту 48 кв.м. Ви повинні сплатити самостійно. 

«Порівнюючи з банками, де відсоткова ставка кредиту становить приблизно 20%, наші 14,1% є відчутно нижчими, хоча ми розуміємо, що для молодої сім'ї це немало», - зауважує директор Рівненського регіонального управління Держмолодьжитла  Василь Шевчук.

Як і в будь-якому кредиті відбувається відкриття рахунку, на який треба перераховувати гроші: страхування житла, майна. Проте, навіть ці витрати набагато менші, аніж в банку. А ще великим плюсом є те, що кредит надають у національній валюті, тому він не прив'язаний ні до інфляції, ні до індексації, ні до курсу долара. Також є можливість дострокового погашення кредиту.

"За це немає ніяких штрафних санкцій. І фактично чим раніше погашаєте, тим менше сплачуєте відсотків. Є інші незначні витрати. Зокрема, відкриття рахунку 100 грн., далі ви кладете свій внесок, а фонд перераховує свою частку грошей, і вже разом вся сума перераховується до забудовника. Це все відбувається без комісій, безкоштовно", - розповідає деталі Василь Шевчук.

Окрім того, до виплати кредиту можна доручити поручителя - "Бувають такі люди, які працюють неофіційно або мають неофіційні доходи, через що вважаються неплатоспроможними. Ми дозволяємо взяття на поруки. Тобто, будь-хто, крім осіб пенсійного віку, може розділити 50 на 50 з вами виплату коштів за кредит. Ця людина повинна представити паспорт, ідентифікаційний код та довідки про доходи. Однак лише 50% доходу поручителя можна включити на виплату суми. Це для того, аби в разі не можливості сплачення кредиту поручитель міг допомогти з виплатою коштів", - розповідає деталі Василь Шевчук.

Детальнішу інформацію можна отримати у наших спеціалістів, які здійснюють прийом громадян за адресою: м. Рівне, вул.. Симона Петлюри, 14а за таким графіком прийому громадян.