ДЕСЯТИЙ ВІДБІР – ЩЕ 500 СІМЕЙ ВПО ОТРИМАЮТЬ ПІЛЬГОВУ ІПОТЕКУ

31 серпня у Державному фонді сприяння молодіжному житловому будівництву з прямою трансляцією на YouTube-каналі Фонду відбувся 10 етап відбору отримувачів пільгового іпотечного кредиту за програмою «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб».

За його результатами 500 (ознайомитись із переліком переможців можна тут) сімей зможуть отримати кредит на придбання житла під 3% річних.

Загалом за підсумками попередніх етапів відбору за цією програмою внутрішньо перемішені особи отримали 353 кредити на придбання житла в різних регіонах України. Проєкт розпочався в липні 2021 року і призупинявся з початком російської воєнної агресії.

Відбір №10, як і попередні, проведено методом комп’ютерної вибірки за допомогою генератора випадкових чисел із застосуванням програмного забезпечення (RandomPicker.com), запропонованого Імплементаційним консультантом IPC GmbH, погодженого Банком KfW і такого, що відповідає вимогам законодавства щодо захисту персональних даних.

Участь у відборі взяли представники Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, Держмолодьжитла та Імплементаційного консультанта.

 У вступному слові голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний побажав успіху всім учасникам і учасницям відбору.

«Менше місяця тому ми збиралися для проведення першого відбору під час дії запровадженого указом Президента України воєнного стану, - зазначив Сергій Комнатний. – Сьогодні ж відбувається вже наступний етап: відберемо 500 сімей, які отримають пільговий кредит на власне житло на найбільш вигідних сьогодні в Україні умовах – під 3% річних».

«Безперечно, ми ані на хвилину не забуваємо, що просто зараз у нашій країні триває активна фаза воєнних дій. Це, на жаль, призводить до постійного зростання кількості українців, які втратили дах над головою, - зауважив голова правління Фонду. – Війна спричинила безпрецедентну для всієї Європи гуманітарну кризу. Мільйони українців вимушено покинули свої домівки через збройну агресію росії проти нашої країни. Сім мільйонів фактично почали життя спочатку в тих регіонах нашої держави, де не вибухають бомби. Попереду осінньо-зимовий період, і залишити цих людей на вулиці ми не можемо. Потрібні конкретні кроки для вирішення житлового питання внутрішньо переміщених осіб, у тому числі можливість придбати власну квартиру на доступних умовах. Програма «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» є саме таким кроком назустріч запитам українських сімей», - заявив очільник Фонду.

Сергій Комнатний подякував за співпрацю німецьким партнерам. Зокрема, фінансове наповнення програми забезпечив Уряд Німеччини, надавши відповідний ґрант через Кредитну установу для відбудови KfW.

Всебічна підтримка проєкту надається з боку Мінрегіону. «Сім’ї, які втратили помешкання через військову агресію Росії, мають отримувати підтримку держави, у тому числі, через пільгові кредити на покупку житла. Одне із джерел такої підтримки – Держмолодьжитло. Фонд уже видав кредити понад двом сотням українських сімей і продовжує реалізовувати наступні етапи проєкту», – зазначав Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Не пізніше наступного робочого дня після відбору регіональні управління Держмолодьжитла повідомлять осіб, які отримали змогу взяти кредит на житло, про необхідність подання визначених Порядком документів. Перелік таких осіб опубліковано на офіційному вебсайті Держмолодьжитла і сайтах його регіональних управлінь.

Довідка.

Програму «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» реалізують Держмолодьжитло і Міністерство реінтеграції тимчасово окупованих територій. Проєкт фінансується за рахунок ґранту Уряду Німеччини, наданого в рамках міжурядової угоди через Кредитну установу для відбудови KfW, Франкфурт-на-Майні.

Кредити внутрішньо переміщеним особам надаються на термін до 20 років під 3% річних, виходячи з нормативної площі житла (21 кв. м загальної площі на особу і додатково 10,5 кв. м на сім’ю).

Об’єктами кредитування можуть бути квартира у багатоквартирному житловому будинку чи одноквартирний житловий будинок, прийняті в експлуатацію не більше 50 років тому чи реконструйовані не пізніше 25 років тому.

Зареєструватися для участі у програмі можна через портал державних послуг ДІЯ або в регіональних управліннях Держмолодьжитла.