ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛУ – 30. ПРАЦЮЄМО ДЛЯ ЛЮДЕЙ

Шановні друзі! Три десятиліття тому був створений Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву. 11 тисяч днів – час, достатній для того, щоб від питань тактичних піднятися до двох стратегічних висновків.

Перший: інститут державної підтримки у вирішенні житлового питання потрібен українцям. Адже житлове питання було і є одним з найбільш важливих для наших людей.

Другий випливає з першого: ідея заснування в Україні такої інституції є життєздатною.

Ще недавно формат відзначення 30-річчя Фонду бачився по-іншому. Нам є про що згадати, є що сказати суспільству. Та зараз точиться кровопролитна війна українського народу з російським агресором. І немає часу й потреби вдаватися у глибокі аналітичні довідки, сипати цифрами. Для цього буде нагода після нашої Перемоги. Все згадаємо, усім подякуємо, все відсвяткуємо.

Зараз нагадаю лише те, що житлова політика в Україні характеризувалася стрімкими перепадами уваги влади до забезпечення громадян житлом. Від абсолютної байдужості – до чіткої системи конкретних дій і тисяч квартир, придбаних людьми за підтримки держави. Фонд працював на кожному з цих етапів. Набутий досвід вартує узагальнення, а кращі практики – широкого застосування на державному рівні. Переконаний, час для цього попереду.

Що ж є ключем і фундаментом нашої 30-річної праці? Передусім Фонд – це люди. Це ті щасливі чоловіки, жінки і діти, які живуть під власним дахом завдяки участі у програмах Держмолодьжитла. За три десятиліття таких родин – понад 42 тисячі у всіх без винятку областях нашої чудової країни, від Закарпаття до Луганщини, від Сум до Криму. Вчителі, лікарі, багатодітні, внутрішні переселенці, воїни, молодь, держслужбовці…

І надалі працюватимемо на максимумі можливостей. По-іншому не можна на тлі випробування війною, яка позбавила рідних стін мільйони наших співгромадян. Переможемо і відбудуємо все ще кращим. Бачимо нашу роль і місію як Державного фонду в цій роботі.

Скажу відверто: сьогодні Держмолодьжитло – чи не єдиний дієвий інструмент реалізації житлової політики в нашій державі. Ми довели спроможність досягати результату швидко, професійно, 100% прозоро для суспільства. Маємо належні потенціал і фаховий рівень.

Адже Фонд – це люди. Ті, яким вистачило мужності зробити головний, перший крок – створити Держмолодьжитло. Які визначали його обличчя протягом тридцяти років. Ті, які пишуть історію установи зараз і продовжують трудитися попри випробування війною.

Вдячний усім засновникам Держмолодьжитла, кожному з його керівників, які доклалися до розвитку установи. Вітаю наших колег у столиці й регіонах, нинішніх і тих, хто обрав свою окрему стежку в житті. Кожен з вас залишається у великій сім’ї Держмолодьжитла.

Четверте десятиліття Фонду відкриваємо зі сподіванням реалізувати наші можливості в інтересах сотень тисяч українських родин.

Слава Україні!

З повагою,

Сергій Комнатний,

Голова правління Держмолодьжитла