ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛО – СЕРВІС ДЛЯ СПРИЯННЯ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ГРОМАДЯН ЖИТЛОМ

В українському офісі Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН,UNHCR) відбувся «круглий стіл» «Критерії соціально-економічної вразливості в Україні та інструменти оцінки».

Його організаторами стали УВКБ ООН в партнерстві з Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву. Участь у заході взяли представники центральних органів державної влади – міністерств, відомств та Верховної Ради України.

Захід відбувся в рамках Комунікативної стратегії загальної оцінки соціальної вразливості, що охоплює житловий сектор. Його метою став обмін інформацією щодо існуючих у вітчизняному законодавчому полі критеріїв визначення соціальної та економічної вразливості громадян України, інструментів і шляхів їх вдосконалення та вивчення можливості систематизації, очікуваних результатів реформ у галузі соціального забезпечення тощо.

Обмін інформацією у форматі дискусії модерували старший радник з питань розвитку УВКБ ООН Ігор Шантфор і голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний.

Відбулася розмова про визначення соціально-економічної вразливості громадянина, можливості гармонізації національного законодавства, розгляд спільних підходів і розробку плану подальших заходів органів влади, спрямованих на комплексне задоволення потреб українців у соціальних послугах.

Очільник Держмолодьжитла зупинився на забезпеченні громадян житлом як складовій соціальної політики. Він поінформував про державні та місцеві житлові програми, які адмініструє Фонд, зупинившись на особливостях їх реалізації в умовах обмеженого фінансування. Також Сергій Комнатний розповів про передані на розгляд центральних органів виконавчої влади ініціативи Держмолодьжитла щодо регулювання сфери орендного і соціального житла в Україні.

У свою чергу, Ігор Шантфор зазначив, що метою цієї зустрічі є отримати комплексне розуміння підходів різних органів влади України до реалізації державної політики у соціальній сфері.

УВКБ ООН проаналізувало ефективність програми «Доступне житло», спрямованої на підтримку в реалізації права на власне житло, насамперед внутрішньо-переміщених осіб та учасників АТО. Отримані результати опитування учасників програми (99% опитаних висловили довіру Держмолодьжитлу) свідчать про її безумовну важливість для громадян України, зазначив пан Шантфор. Разом із тим, це хоч і дуже потрібний, але лише один компонент захисту соціальних прав українців, яка має реалізовуватися в нашій державі як цілісна система. І важливим кроком для створення такої системи повинна бути кількісна оцінка потреби українців у різного роду соціальних послугах.

Сергій Комнатний наголосив, що Держмолодьжитло це насамперед сервіс для громадян, завдання якого – забезпечити людям реальні можливості вирішення їхнього житлового питання. А успіх у цьому питанні залежить від зміни філософії підходів держави до реалізації житлової політики.

Окремо керівник Фонду зупинився на співпраці України з європейськими інституціями, зокрема з рекомендованим Парламентською Асамблеєю Ради Європи приєднанням України до Банку розвитку Ради Європи. Позитивний досвід країн Європи показує, що членство нашої держави у БРРЄ відкриє можливості для залучення позабюджетних коштів до вирішення соціальних питань громадян України.

 

За підсумками круглого столу ЦОВВ нададуть свої пропозиції щодо продовження роботи над згаданими питаннями у практичній площині.