БАНК РОЗВИТКУ РАДИ ЄВРОПИ ДАВ УКРАЇНІ “ЗЕЛЕНЕ” СВІТЛО НА ПРИЄДНАННЯ

   Банк розвитку Ради Європи (БРРЄ) ухвалив рішення про спеціальні умови якнайшвидшого набуття Україною членства у цій фінансовій установі. БРРЄ також виділив кошти на підтримку українських біженців у Німеччині й Литві.

Про це повідомив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

   “Набуття членства у БРРЄ відкриє Україні додаткові можливості для забезпечення житлом громадян, які постраждали від війни, надання соціальних послуг, відбудови зруйнованої соціальної інфраструктури – лікарень, шкіл і дитячих садочків”, — наголосив Олексій Чернишов.

   Окремо Міністр відзначив суттєвий внесок у наближення приєднання України до БРРЄ Міністерства закордонних справ України, Постійного представництва України при Раді Європи і Державного фонду сприяння молодіжному будівництву.

   Нагадаємо, у березні ц.р. Мінрегіон ініціював утворення на рівні Уряду України міжвідомчої робочої групи з питань членства України в Банку розвитку Ради Європи.

  Раніше Міністр Олексій Чернишов повідомив, що приєднання України до Банку розвитку Ради Європи сприятиме розвитку нових житлових і соціальних інфраструктурних програм, участі в міжнародних інвестиційних проєктах, залученню іноземних інвестицій для забезпечення належним житлом українців, які постраждали від війни.

   Також Адміністративна рада Банку схвалила п’ять нових позик на €465 млн, більша частина яких буде спрямована на підтримку біженців з України в країнах-учасницях БРРЄ. Серед іншого йдеться про розміщення українських біженців у приймаючих громадах, надання екстреної допомоги, гуманітарні заходи тощо.

   У Німеччині державний банк розвитку Північної Рейн-Вестфалії отримав €200 млн для часткового фінансування програми житла для біженців, що допоможе муніципалітетам у придбанні, будівництві та модернізації житла для українських біженців.

   Уряду Литви Банк надасть €120 млн для підтримки близько 30 тис. українських біженців, серед яких 13,5 тис. дітей. Позика буде використана міністерствами та громадами головним чином у формі фінансової допомоги та/або грошових виплат на освіту, охорону здоров’я та соціальне забезпечення. Також з цієї суми буде профінансована стипендія 700 українських студентів.

 Муніципалітет Каунаса отримав €25 млн, які допоможуть місту підтримати 10 тис. зареєстрованих українських біженців. Влада міста забезпечує біженців житлом, харчуванням, психологічною і соціальною допомогою, освітою для дітей і пошуком роботи для дорослих.

Довідково.

   Банк розвитку Ради Європи заснований 1956 року вісьмома державами – членами Ради Європи для вирішення проблем біженців, з якими Європа зіткнулася після Другої світової війни. Головна мета житлових проєктів Банку – сприяти доступу до достойного і доступного житла для малозабезпечених і осіб середнього достатку через надання позик або зменшення дефіциту житла (будуючи нове житло або відновлюючи наявний житловий фонд).

   Із 1956 року загальна сума схвалених проєктів Банку в житловому секторі сягає 11 млрд євро. Наразі Банк розвитку Ради Європи реалізує 13 проєктів в Албанії, Боснії та Герцеговині, Республіці Молдова, Чорногорії, Румунії, Сербії та Македонії.

   Джерело: сайт Міністерства розвитку громад та територій України